Mitt opphold i Tyskland
Mitt opphold i Tyskland

Her kommer reisebrev fra Tysklandsoppholdet mitt! Reisebrevene er i første runde skrevet som e-mail, og datoen er derfor den dagen e-mailen ble sendt. Velg i oversikten under om det er noen spesielle tema du er interessert i!

Språkskolen i Göttingen I 13. september 2005
Språkskolen i Göttingen II 3. oktober 2005
Velkommen til fortiden 9. oktober 2005
Skolen har startet 26. oktober 2005
God jul! 21. desember 2005
Språkskolen i Göttingen I
Språkskolen i Göttingen I
13. september 2005

Da har jeg også endelig kommet med til det store utlandet i likhet med mange av dere andre. Kom ned til Kiel med MS Kronprins Harald forrige fredag og videre brakte go’golfen meg trygt til Göttingen, ca 38 mil rett sør for Kiel. Göttingen er en koselig gammel middelstor studentby, ca 25 000 studenter og ca 150 000 innbyggere. Språkskolen startet opp forrige mandag med en liten kunnskapstest for det tyske språk og, gjorde det vel ikke best der, så jeg havna på grunnkursnivå.

Siste uke har vært preget av mye gøy. På mandagen var det pub-kveld med gode priser i baren (i hvert fall for meg som er vant med norske priser), tirsdag var det guidet bytur og senere var det filmkveld og vi så på ”Der Wonder von Bern”, riktignok en tysk fotballfilm, men var ganske artig! Onsdagen var travel med først sportsgruppe, der vi spilte litt volleyball og basketball, noe som ble utrolig varmt da det var mellom 25 og 30 grader hele forrige uke. På onsdagskvelden var det matlagningsgruppe, der vi laga Purresuppe og bær-dessert. Etterpå dro noen av oss på diskotek og slo oss litt løs. Var en veldig gøy kveld. På torsdagene var det skoleavis-gruppe. På fredagen var det velkomstfest og litt enkel presentasjon av Norge og Israel. Presenterte de typiske tegna på det å være norsk (Du vet du er norsk når... Du griller i regnvær osv.) noe som slo veldig bra an! Videre viste jeg de to norske oppfinnelsene og litt kjapp fakta om Norge (ja det er bare jeg fra Norge på dette kurset).

På lørdagen var det tur til Goslar, ca 1,5 time med tog i nordøstlig retning, ligger ca 10 km fra gamle grensa mot østtyskland. Goslar er en veldig fin og gammel by med mye gamle historiske byggverk osv… relativt lik Göttingen syns jeg. Men de har også verdens eldste gruve i Goslar, og som ble startet opp for 1000 år siden! Så vi hadde en liten omvisning i gruva, noe jeg syns var interessant. På kvelden var det ny tur på byen… og siden byen ikke stenger noen bestemt tid her, så ble det fort litt senere enn normalt… I går (mandag) var det ny pub-kveld med noen nye deltakere på språkkurset (er tre kurs som går inn i hverandre, ett på 4 uker, ett på 3 uker og et på 2 uker). I dag er det tid for ny filmkveld; ”An der Wald”.

Når det gjelder selve språkkurset så har vi undervisning hver dag fra 9.00 til 15.30, som består av 3 økter av 1,5 time hver. Noe som fort kan bli litt lenge av gangen, men går da greit det også… og siden det er så små grupper er det ikke like lett å legge seg ned til å sove. De to første øktene er ren språkundervisning, det er altså her jeg har kommet i grunnivå, mens de som skåret litt bedre på grammatikk og ordforråd havna i middelnivå eller over-nivå. I klassen min er vi nå 10 stykker og jeg føler jeg lærer mye der og er rimelig fornøyd med det. Da jeg er blant de beste i den klassen prøvde jeg meg en dag i middel-nivå også, men fant ut at jeg ikke ville ha like stort utbytte av det. I siste økt er det fagundervisning, altså egen økonomispråkklasse. Der er undervisningen på samme nivå ca som middel-nivå. Noe som passer meg utmerket , da jeg får en god miks på ulike språk-nivå. Han vi hadde i forrige uke i denne klassen syns jeg var veldig flink, men han tryna bokstaveligtalt på sykkel og knakk dessverre kjeven eller noe, så ho vi fikk som vikar var ikke fullt så flink.

Kantinesystemet er en del annerledes her enn hjemme i Kristiansand. Her må man først bestemme seg for hvilken mat man skal spise, ut fra en meny, deretter må man stå i lang kø for å kjøpe matbillett som hører til den retten (koster fra 1,10 til 2,80 €), deretter velger du den køen som serverer den retten. I enden av køen kommer maten bokstavelig talt på samlebånd ferdig servert. Her i tyskland så spiser man maten sin og forlater kantina så fort alle er ferdig, er altså svært lite skravling i kantina etter at maten er konsumert.

Må også se meg ganske fornøyd med at jeg tok med sykkelen min, da dette er en typisk sykkelby. Er omtrentlig like mye sykler her som det jeg så i Nederland, altså mangfoldig mange ganger flere enn hjemme.

Når det gjelder boplassen min, så bor jeg i 3.etg i en høyblokk som er eid av studentskipnaden her i Göttingen og består av ca 363 hybler. Her deler jeg kjøkken og bad med tre andre, ei jente og en gutt fra Indonesia og ei jente fra Polen. Rommet mitt er ikke så stort, men er ikke så mye jeg er her, når jeg er her så sover jeg enten, eller sitter her ved dataen. Har heldigvis internett på rommet!

Ellers må jeg jo si jeg har vært heldig med været, som sagt så var det mellom 25 og 30 grader og sol på skyfri himmel hele forrige uke, noe som var høyst unormalt visstnok. Denne uka starta med litt regn og overskya, men ser ut til å bedre seg nå, er bare i underkant av 20 grader ute om dagene.

[Tilbake]
Språkskolen i Göttingen II
Språkskolen i Göttingen II


3. oktober 2005

Her i Tyskland går alt bra, er ferdig med språkskolen nå, og reiser til Münster i morgen, så det blir spennende!

Siden sist har jeg fått vært på to turer til henholdsvis Kassel og Eisenach, fått vært med på Språkskole-avisa og en del festing og hverdagslige sysler.

Lørdag 17. sep dro vi til Kassel og så på Slott Wilhelmshöhe og parken rundt, samt en god tur opp til Herkules-statuen. Vi hadde en liten tur inne i slottet og ble utstyrt med store ulltøfler, slik at vi ikke skulle slite ned gulvene der inne, men det ble veldig glatt på tregulvet, og det var litt gøy. Slottet var også tydelig gammelt og noe utslitt med årene, tydelig at de ikke har fått restaurert alt enda. Etter guidingen i slottet, traska vi et godt stykke oppover til Herkules-statuen, noe som var relativt høyt opp i forhold til slottet. Så etter mange trapper og bakker og sånt kom vi på toppen og hadde nydelig utsikt over hele Kassel, Slott Wilhelmshöhe og Löwenburg. Etter en kjapp medbrakt lunsj traska vi ned til en gammel borg, Löwenburg, og fikk en sightsing der med gamle middelalderrustninger og annet som var i borgen, til dels interessant. Til slutt hadde vi litt tid for oss selv til å spise og sånt i Kassel, og de som rakk og ville, kunne være med på Brüder-Grimm-Museet, noe jeg ikke fikk tid til, da tiden for det besøket var midt i middagen min. Selve Kassel som by syns jeg ikke var så veldig spennende, da mesteparten var nytt siden krigen. Nesten hele byen ble totalbomba under krigen. Men turen var fin den!

Lørdag 24. sep dro vi på ny tur, denne gangen til Eisenach. I Eisenach var vi innom hjemmet til Johann Sebastian Bach og kikka litt, også dette huset var restauret rimelig bra siden krigen, da det fikk store skader på den tida. Etter en liten tur i huset og hagen, fikk vi demonstrert noen originale strenginstrumenter, som så ut som vanlige pianoer, men hørtes ikke sånn ut, så det var jo litt gøy å høre. Etter det var det litt fritid i byen, og vi kikka litt rund. Eisenach var forresten en mye finere og eldre by enn det Kassel var, så det var koselig. Til slutt dro vi opp til en annen gammel borg, Wartburg, og denne var veldig annerledes i forhold til Löwenburg, da Löwenburg var mindre/lavere og midt i en bakke, mens Wartburg var på toppen av et fjell, og ganske stor og solid i forhold til angrep. Også her fikk vi en sightsing gjennom hele borgen, og fikk sett mye fint og gammelt.

Som sagt så kjører jeg til Münster i morgen tidlig, (ca 260 km vestover) må være ute av hybelen min her klokka 07.00, og kunne ikke reise før til Münster, da det var umulig å få nøkkelen min før tirsdagen (Mandag 3. okt er tysklands nasjonaldag, og derfor fri, men ikke noe feiring…). Så i dag har jeg vaska og pakka ned alt sammen, og er klar til å reise, blir bare en liten tur ut på en kneipe for å si hadebra til de jeg har blitt kjent med her. Men blir veldig spennende å se hvordan rommet mitt i Münster blir, og hvordan de andre folka jeg blir kjent med der borte er… Så det gleder jeg meg til!

Når det gjelder tysken min, så føler jeg har lært mye i løpet av de siste fire ukene, men føler fremdeles at jeg har mye igjen å lære. Jeg har også litt vanskeligheter med å lære språk generelt, men går da framover, lærer vel hele tida noe nytt, er bare litt vanskelig å merke når man lærer nye språkting… Men trur det blir vanskelig med økonomispråket når studiene starter neste mandag, men går seg vel til det også!

[Tilbake]
Velkommen til fortiden
Velkommen til fortiden


9. oktober 2005

Har nå kommet meg til Münster, kjøringa gikk veldig greit, bomma bare på en liten avkjøring, så jeg havna i sørgående retning istedenfor i nordgående, så ble 2 mil ekstra der. Ellers fikk jeg uten noen problemer relativt kjapt ordna nøkkel og slikt til rommet mitt, som er et helt greit rom med vask og kjøleskap. Etter en kjapp tur innom IKEA forrige uke, har jeg fått installert meg sånn noenlunde også. Tok kontakt med en annen norsk student fra HiA, som kom hit litt før meg, og ble informert om studentkneipe for alle studenter og faddere fra Universitetet, da jeg går på Fachhochschule her, så hadde jeg ikke fått noe info om dette. Kvelden var for så vidt grei nok den, bare litt mye folk, noe som gjorde det hele veldig uoversiktlig og man ble fort bare en i mengden. Jeg liker på en måte mindre grupper bedre, slik at man får en oversikt over folket og dermed er det også lettere å bli kjent. Ble nå i hvert fall kjent med en fadder der, som jeg trygt kan spør om forskjellige ting, og han inviterte meg også med på sin faddergruppe til en mindre samling på lørdagen, først på en kneipe, deretter en tur på et diskotek, der de spilte noe ensformig musikk, men greit nok. Det var uansett en koselig kveld.

På onsdagen, altså min andre dag, tok jeg kontakt med Erasmus-kontaktpersonen, og fikk fylt ut noen skjemaer slik at jeg skulle få studentbevis, dessverre gjorde jeg dette litt for sent på dagen, så jeg måtte vente til torsdagen med å få disse registrert på studentsekretariatet. Så dagen etter kom jeg tilbake og gjorde dette, deretter måtte jeg dra i banken og betale semesteravgifta, for så og komme tilbake og få et midlertidig bevis inntil det andre kommer i posten i slutten av neste uke. Heldigvis hadde jeg allerede åpna bankkonto her nede, så slapp og vente på at hele den prosessen også skulle gjennomgåes, ellers måtte jeg nok venta en god uke til før jeg kunne ordna dette. Ble videre sendt opp på skolen for å prate med ho som hadde ansvaret for utenlandsstudentene i økonomiavdelinga, og fikk til min store overraskelse beskjed om at skolen hadde begynt denne uka som var! Noe skuffet over at jeg ikke hadde fått noen som helst beskjed om på forhånd. Men var for så vidt ikke så mye nytt og høre der, fikk en oversikt over alle fagmodulene som ble tilbudt med en kort beskrivelse av hver modul, så er veldig usikker på hva jeg skal velge. Hver modul består av 11 ECTS, så må derfor velge to moduler, der hver modul består av fire fag av to timer hver, og ender opp i en større skriftlig prøve. Den skriftelige prøven vil jeg prøve å få gjort om til mutelig, da jeg kan forestille meg at jeg vil ha større problemer med å ordsette forståelig på tysk i en økonomisk sammenheng. Så nå må jeg gå rundt og prate med alle faglærerne og høre om de vil gi meg en sluttprøve muntlig på tysk, og høre hva deres fag består av i grove trekk, om jeg har vært igjennom stoffet tidligere, eller om det er nytt stoff for meg.

På fredagen var det velkomstmøte for Erasmusstudentene på Fachhochschule Münster, regnet kanskje med at det var litt enkel servering av mat, slik det pleier å være på slike velkomsttreff, og regna med at det var en form for bli-kjent-program. Dette viste seg å være veldig feil. Først var det en meget kort presentasjon av faddere og de få studentene som hadde kommet, fikk utdelt en del informasjon i form av brosjyrer og slikt, og deretter så vi en film, L'auberge espagnole, som handlet om en fransk Erasmusstudent som dro til Spania for å studere, og som fortalte om seg selv på tysk, så ganske mange europeiske språk var innblandet i filmen, som hadde tysk tekst på alt fremmedspråk. Filmen var til tider noe langtekkelig, med noen artige innspring innimellom. Etter filmen var det ikke noe mer program, og folk dro hjem hver til sitt. Så litt skuffet der også ja!

Når det gjelder internett, så er det et eget kapittel for seg selv. Forhørte meg ført her på studentboligen, og fant ut at det kosta 20€ per måned for ISDN, som jeg har hørt er veldig ustabil og dårlig her nede, og 40€ for DSL, vet ikke hvor raskt, men fant det litt for dyrt i forhold til hva det bør koste på i studentboliger. I Göttingen betalte jeg 10€ for en måned, og det var helt kurant. Men problemet her var at de ikke hadde lagt opp til internett via Studentenwerk, så de som ville ha internett måtte tegne personlig kontrakt med en bestemt internettleverandør, som jeg forsto hadde monopol på internett-tjenester her. Tenkte heller at jeg kunne bruke internett på skolen, med bærbar maskin og trådløst nettverkskort, burde jo ikke det være noe problem, og husker fra HiA, så kan man jo få dette lett til allerede første dagen, bare man gidder og stå i noen køer og vente litt. Dette viste seg å by på større og lengre vente tid enn først antatt. Forhørte meg med alle jeg pratet med om hvor jeg kunne skaffe internett, og ble etter hvert henvist til et kontor på skolen, dro dit og regna ikke med at det skulle bli noe vesentlig problem, men det viste seg at registreringa som ble gjort på studentkontoret noen timer tidligere, ikke ble registrert i hele systemet før mitt permanente studentbevis ble laget, altså en god uke senere, og det midlertidige studentbeviset jeg hadde, var det ikke brukt for her. Har nå fått låne et brukernavn og passord av han ene fadderen som jeg ble kjent med første kvelden, og var innom Universitetet for å prøve det trådløst i dag, men fikk det ikke til å fungere, så får prøve i morra igjen, når PC-labben åpner. Har funnet ut at noen her på bygget har internett som de deler trådløst uten sperrer, så jeg har litt muligheter til å få sjekka mail og sånt her på hybelen, men forbindelsen er veldig dårlig og ustabil.

I dag har vært ute og gått meg en liten tur rundt vannet som er rett utenfor huset vårt, og tenkte kanskje det var noen fine stier og sånt å gå på, men det var heller lite, den første lille stia jeg fant førte meg rett forbi "hjemmet" til en uteligger, så da fant jeg ut at det var feil plass og gå, ellers fant jeg en liten rundløype på kanskje et par km i skog og barkesti, men for det meste var det asfaltterte gangveier hele tiden. Så må forhøre med litt rundt om det er noen større skoger i nærheten, hvor jeg kan få gått meg noen litt lengre turer.

Får satse på at ting ordner seg etter hvert!

Men må bare si en ting, og det er at jeg opplever Tyskland som et noe gammeldags land. For det første så sykler alle rundt på sykler som hører hjemme i tidsperioden 1920-1950. Skolebygg og alt slikt er ikke nyere enn 1960. Når det gjelder internett så er de kommet sånn ca til midten av 90-tallet, med tanke på ISDN og ikke ferdig lagt opp til raskt bredbåndsinternett i alle studenthjem. Når det gjelder studentregistrering og slikt så er det byråkratisk og også gammeldags, med tanke på at på HiA så får man studentkort med bilde samtidig med registrering, her får jeg studentkortet uten bilde en uke halvannen senere, og selv registreringen i datasystemene tar fort en uke! Dessuten har de fremdeles den forbaskede høflighetsformen som vi kutta ut for rimelig mange år siden. Noe som gjør det enda mer slitsomt språkmessig, for meg, siden jeg er mest vant med dagligtalespråket, og må legge om alt og tenke nøye igjennom alt jeg skal si når jeg prater med voksne/eldre folk jeg ikke kjenner. Når det gjelder mobilkostnadene, ligger de også et par tre år tilbake i tid, da det er forskjellig pris på hvilke teleselskap du ringer til, og når du ringer og slikt, det er vel så vidt meg forstått ikke tilfelle lengre i Norge. Rundkjøringer er heller ikke oppfunnet, så her holder man seg til de gode gamle lyskryssa, og de er det mange av også. Når det gjelder lyskryssa så har det overrasket meg veldig at alle, selv fotgjengere og syklister venter på grønt lys, selv om det ikke er en bil å se! Har også hørt at man kan få bot for å gå/sykle på rødt, eller om man sykler i fylla, lurer på om man kan få bot for å gå i fylla også? Man kan visstnok også få bot for å sykle i gågata. En mager trøst med dette gamledagse landet, er at både bil og garderobeskapet mitt står i stil til tidsalderen!

[Tilbake]
Skolen har startet
Skolen har startet


26. oktober 2005

Med meg går det bedre nå. Har kommet meg ordentlig i gang på skolen og begynner å få med meg det som blir sagt i forelesningene, men er fremdeles en del språkproblemer som hindrer meg i å få med meg alt i forelesningene! Når det gjelder fagene jeg har valgt så er det de to modulene "Finanzwirtschaftliche Grundlagen der Unternehmensführung" og "Corporate Finance", så blir en del finans på meg her nede. Den første modulen har følgende fag: "Finanzwirtschaftliche Risikoanalyse und -steuerung", "Finanzwirtschaftliche Grundlagen der Unternehmensführung" og "Finanzmanagement in Unternehmen". Dette bygger mye direkte på Be-3230, som Ib hadde i våres, mens den andre modulen inneholder "Kapitalmärkte und Derivate", "Finazierungsvorgänge und -instrumente" og "Unternehmensbewertung und M & A", samt et seminar ("Unternehmensbewertung") der jeg må presentere en økonomisk situasjon i en bedrift. Denne modulen bygger vel litt på Be-3220, og også videre på den førstnevnte modulen.

Har nå gjort unna et nytt språkkurs de siste to ukene, men var ikke veldig imponert over det egentlig. Syns ikke jeg lærte så veldig mye der, og var ikke veldig effektivt i timene. Var et lite opplegg til hver time, og det tok veldig lang tid å komme gjennom det opplegget, så ble mye til at man kjeda seg mye i de timene. Det eneste bra, var at man ble lett kjent med andre utvekslingsstudenter. Så spørs om jeg tar meg tid til flere språkkurs, jeg lærte meg jo engelsk i USA ved å bo der uten språkkurs, så vill tru det går greit her også!

For et par uker siden var det Stadtrallye, noe som var rimelig gøy. Første oppgave var å lage en sammenhengende kjede av klær utover en slottsplass. Noe som kunne blitt veldig bra om ikke alle de sør europeerne hadde vært så feige og sjenerte, for vær og temperatur var ideelt. Deretter hadde vi en del faktaspørsmål, som vi måtte finne svara på rundt forbi i byen, men noen "smartinger" på gruppa mi bestemte seg for å dra på turistinformasjonen og på bymuseet for å finne svara, så det syns jeg ikke ble like vellykket. Til slutt hadde vi en stafett med gruppe-løping, par-løp, egg-løp og øl-konkurranse, der jeg var med i første og siste runde av stafetten!

På lørdagen var det Kegeln-kveld med Erasmus-studentene ved Fachhochskulen (FH), og det er altså den tyske versjonen av bowling, og var veldig populært på 80-tallet visstnok. Kegeln-baner finner man i kjelleren på noen pubber rundt forbi, det er altså ingen Kegeln-hal. Ballen er en del mindre enn i bowling, og har ingen hull til fingrene, banen er dessuten veldig mye smalere de første meterne, så blir den bredere når man nærmer seg kjeglene. Det er bare ni kjegler og de er stilt opp i diamantform. Spillet var artig det, men så å si umulig å få ned alle ni kjeglene.

I dag kommer Anette på besøk til meg, skal treffe ho i Köln og være der en dag eller to, før vi drar tilbake til Münster, slik at ho får besøkt meg også her i byen, før ho drar hjem på tirsdagen. Så gleder meg veldig til å treffe ho, er vel ca to måneder siden sist nå…

Ellers blir det jo litt festing og sammenkomster innimellom også, har blitt godt kjent med han andre fra Norge (Vidar), ei fra Sverige (Karin), ei fra Skottland (Karen) og ei fra Polen (Agata). Så er jo trivelig å finne på ting med dem. Var forresten på tivoli forrige uke, og må si at størrelsesforholdene er litt annerledes her, i forhold til de tivolia jeg er vant med fra 17.mai i Sandefjord eller Kristiansand. Til og med tømmerrenne hadde de fått satt opp der, en relativt stor berg og dal bane og et kjempedigert Parishjul, i tillegg var det masse boder og mye annet gøy. Det hele var mer som en mindre fornøyelsespark enn et tivoli.

Ble forresten stoppa av politiet her forrige uke når jeg var ute og syklet, og grunnen var at jeg hadde blinkende lys på sykkelen min, og det var ikke bra, så risikerte å få 10€ i bot, men ble bare en advarsel, ble også påpekt at jeg mangla en liten refleks på pedalen min. Ellers kan jeg jo nevne at promillegrensa på sykkel er på 0,5, altså det samme som bil. Man må sykle på høyre side av veien, også der det er sykkelstier. Det er altså sykkelstier på begge sider av veien. Man risikerer bot om man sykler på rødt, eller i gågata. Andre sære regler er at man må legge fra seg jakke og yttertøy, samt ryggsekk før man går inn på bibliotek, og noen datalabber.

[Tilbake]
God jul!
God jul!


21. desember 2005

Her kommer det et lite reisebrev fra meg igjen! Sitter i skrivende stund på flyplassen ved Münster og venter på flyet til London, der jeg skal vente noen timer før neste fly bringer meg hjem til Sandefjord! Er en liten stund siden jeg har gitt noe lyd fra meg, og litt har jo skjedd siden sist!

For en stund siden var det stor innendørs fotballturnering, arrangert av Erasmus Team fra Uni. Det hører med til historien at Münster har tatt æren for "oppfinnelsen" av innendørsfotball på et høyere plan, og er veldig stolte av dette! Med mine vannvittige gode fotballkunnskaper, ble det klart ingen første plass, men klarte da og komme oss på en god femte plass (av totalt 10).

Noe det er lenge siden jeg har vært på er klasseturer, og nå var det igjen tid for en klassetur. Målet var Frankfurt am Main, og DAX (den tyske børsen) og DZ-Bank med litt foredrag på begge plassene. Reiste fra skolen kl 7.00 og var der fra 10.00 til 16:30, og var tilbake i Münster 20.00, så ble en del buss! Hele turen beløp seg til den nette sum av 1€ (og det var for parkering av bussen i Frankfurt), resten ble spandert av skolen. Det er noe det skulle vært mer av her hjemme også, fått kommet seg litt ut i bedrifter og finansverdenen! Det ble selvfølgelig litt tid til sightsing også, og byen hadde et artig preg av mye gamle fine hus midt blant moderne blanke glass skyskrapere, så ble fort veldig store kontraster i bybildet.

Ellers har det vært en del småting, bl.a var jeg på sirkus for første gang her i Münster og fikk med meg verdens eneste ridende tiger, samt litt kameler og syv andre søte tigere, og en del andre standard sirkusting. Münster har også et Planetarium og naturmuseum med smakebiter fra hele verden fra første juratid og fram til i dag, dette fant jeg rimelig interessant, men ble fort litt mye på en gang, så var mildt sagt trøtt i både hode og bein etter 3 intensive timer. Utendørsmuligheter til å gå på skøyter er det dårlig med her, derfor måtte vi i ishallen for å få med oss dette.

For noen uker siden kom det 37 cm, med snø i løpet av et døgn, sist gang det kom "så store" snømengder på så kort tid her, var i 1920, og da var det bare 30 cm. Disse enorme snømengdene førte jo klart med seg større problemer for systemer og befolkning. Da det ikke var snakk om mer en maks 2 minusgrader ble jo snøen noe tung, noe som førte til at strømledninger og gatelys kollapsa pga. relativt tung snø. I Steinfurt, en annen avdeling av FH ca 40 min vest for Münster, hadde det vært strømbrudd i hele to døgn etterpå. Jeg for min del tenkte å prøve ut kollektivtrafikken denne dagen, og satte meg på bussen til en fest, noe som gikk greit nok, bortsett fra at bussen skle inn på samtlige holdeplasser og måtte nesten dyttes ut igjen. Problemet var når vi tenkte oss på byen etterpå, og fant ut at bussene ikke gikk lengre! Resultatet ble en times vandring i snøen på vei hjem, noe som for så vidt var veldig friskt og fint. Men har stort sett holdt meg til sykkelen etter dette, da den er mer pålitelig!

Welcome Service inviterte til dansteater med cubansk dans her en kveld, og fikk beskjed om at det var mye dans og lite prat, så tyske språkferdigheter var ikke nødvendig (er en del som studerer på engelsk og ikke har tatt sikte på å lære tysk), og det var for så vidt helt riktig dette, for alt foregikk på spansk! Ellers var teaterstykket veldig kaotisk og mer hopp og sprett enn dans, men skulle vel symbolisere det kaotiske livet og kulturen på Cuba, noe som ble litt for mye ting og tang på en gang for lille meg fra rolige kalde nord!

Det er snart jul og dette setter også sitt preg på juleaktiviteter. Julemarked er for eksempel noe man kan her i landet, bare i Münster er det 6 forskjellige julemarkeder, av ulik størrelse og tilbud, uansett er det veldig koselig og man kommer fort i julestemning, særlig med tanke på at hele byen (nesten) har en eim av Glühwein i lufta. Det nordiske institutt ved universitetet arrangerte Luciafest for alle skandinavisk studerende studenter og der var også jeg og Vidar (en norsk kamerat), samt Karin fra Sverige invitert. Så det er vel første gangen på veldig mange år jeg har vært med på å gå rundt juletreet og synge gode nordiske julesanger. Det er vel også den kvelden i løpet av hele min karriere i Tyskland at jeg har prata så mye norsk, og de tyske studentene var overraskende gode i norsk. Vi tenkte å få gjort unna litt julehandel og dro derfor til Enschede, en liten by rett over grensa til Nederland, altså bare en times tid unna med tog. En veldig koselig by med mange artige butikker, riktignok ikke en gammel by som Münster og Göttingen, men en veldig trivelig handelsby som jeg anbefaler å ta turen innom om man er ute etter å shoppe litt og har noen timer til overs. Julebaksten er en tradisjon i Tyskland som i Norge, og de tyske julekakene hadde da en god smak av jul de også!

Sist lørdag arrangerte Welcome Service tur til Köln. Byen er kjent for hovedsaklig fire ting, det er en millionby (for så vidt den eneste i Northrein-Westfallen), den er kjent for Sjokolademuseet, katedralen og julemarkedet. Målet for turen denne gangen var katedralen og julemarkedet. Katedralen hadde jeg tatt en titt på tidligere, men den var ikke blitt noe mindre siden sist! Julemarkedet fant jeg egentlig en del mindre enn i Münster, men dog mer forseggjort og en mer homogen og koselig stil. Dessverre hadde vi ikke veldig mye tid i Köln, så ble lite tid til julegaveshopping i byen!

Gleder meg veldig til å komme hjem litt nå, selv om det bare er for to uker før jeg må ned og lese intensivt i tre uker før min ene muntlige eksamen, skal det uansett bli fint å treffe igjen Anette, familie og venner. Julehandelen er også unnagjort, så kan slappe av og kose meg litt framover, men må nok finne fram de tyske plansjene og forberede meg litt for eksamenen også, så kan dessverre ikke slappe alt for mye av…

Med dette lille julebrevet, vil jeg ønske alle en riktig så god jul og et godt nytt år, eller som man sier på tysk: Fröhliche Weihnachten und ein glückliches neues Jahr.

[Tilbake]

Color line
Copyright © Magne Knoph Haugen
Made: Oktober 2005